Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ
 
 
 
 
 
 
ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ
Μία Εκκλησούλα μέσα στον πλάτανο!


Στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων και 30 χιλιόμετρα από το Αίγιο στην άκρη του χωριού Πλατανιώτισσα βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο τρία τεράστια υπεραιωνόβια πλατάνια. Στη βάση του πρώτου πλατανιού ενώνονται οι ρίζες ενός άλλου πελώριου πλατάνου και στην κοιλότητα που δημιουργείται στη βάση αυτού του συμπλέγματος σχηματίζεται ο χώρος του ιερού του ναού της Γενεσίου της Θεοτόκου (εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου).

Η περίμετρος και των δύο πλατάνων μαζί είναι περίπου 24 μέτρα, ενώ η περίμετρος του πλατάνου όπου βρίσκεται το ιερό είναι 17 μέτρα με 25 μέτρα ύψος.
 
Το εσωτερικό της κουφάλας φωτίζεται από ένα μικρό παράθυρο και μια μικρή πόρτα από την οποία μπαίνουν οι επισκέπτες. Ο εσωτερικός χώρος είναι γεμάτος κοιλώματα και χωρίζεται στο Άγιο Βήμα και τον Κυρίως Ναό, όπου χωράνε περίπου 15 προσκυνητές.

Από την οροφή κρέμεται ένα άσβητστο καντήλι. Καθώς ο προσκυνητής εισέρχεται στον ιερό ναό δεξιά στα 3 μέτρα πάνω απο το έδαφος υπάρχει μια κοιλότητα. Στη λεία επιφάνειά της είναι αποτυπωμένη ανάγλυφη η εικόνα της Θεοτόκου με το Θείο Βρέφος. Η εικόνα είναι πανομοιότυπη και των ίδιων διαστάσεων με την ονομαστή ανάγλυφη του Μεγάλου Σπηλαίου.
 
 
Σύμφωνα με την παράδοση στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα αδέλφια Συμεών και Θεόδωρος τα οποία σπούδασαν ρητορική, φιλοσοφία και ποίηση. Ακολουθώντας τα βήματα του χριστιανισμού έγιναν μοναχοί και αναχώρησαν για την έρημο, μετά επέστρεψαν και ανέβηκαν στον Όλυμπο και άλλα βουνά της Ελλάδας και τέλος πήγαν στους Αγίους Τόπους όπου ο Επίσκοπος Μάξιμος τους χειροτόνησε ιερείς γύρω στο 340 μ.Χ. Ενώ διέμεναν εκεί είδαν στο όνειρό τους την Θεοτόκο μαζί με τους Αποστόλους Παύλο, Ανδρέα και Λουκά να τους παραγγέλνει να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την ανάγλυφη εικόνα που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και είναι φτιαγμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες και εκεί να κτίσουν Μονή. Πήγαν και κατά τη διαμονή τους στις όχθες του Κερυνίτη κοιμήθηκαν ανάμεσα στα 3 πλατάνια. Τότε είδαν όνειρο τον Απόστολο Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά που τους υπέδειξαν να μεταβούν ανατολικά στις όχθες του Βουραϊκού και να συναντήσουν μια βοσκοπούλα, την Ευφροσύνη που θα τους οδηγούσε στην εικόνα.

Bρήκαν στις 23 Αυγούστου του 362 μ.Χ μέσα σε ένα σπήλαιο την εικόνα. Εκεί φτιάχτηκε η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Αργότερα κατά την περίοδο της Εικονομαχίας η Μονή πυρπολήθηκε, όμως η εικόνα διασώθηκε και οι πιστοί την περιέφεραν στις πόλεις και τα χωριά για να στερεωθεί η πίστη τους. Σε κάποια από αυτές τις περιφορές οι ιερομόναχοι διανυκτέρευσαν στα ίδια 3 πλατάνια όπου είχαν διανυκτερεύσει και οι Συμεών και Θεόδωρος. Εκεί όπου κρέμασαν την εικόνα, ακριβώς απέναντι χαράκτηκε πανομοιότυπο ομοίωμά της.